Oorzaken blaasontsteking: Hoe kan je het krijgen?

Darmbacteriën

Bij ongeveer 80% van de vrouwen ligt de oorzaak bij een darmbacterie (veel voorkomend is de E. Colibacterie). Doordat de urinebuis bij vrouwen korter is, kunnen darmbacteriën sneller in de blaas belanden. De darmbacteriën hechten zich hier vervolgens aan de urogenitale wand, vermenigvuldigen zich en koloniseren de blaas.

Migratie van bacteriën

Bij het afvegen van achter naar voor tijdens het toiletbezoek worden de bacteriën naar de verkeerde plaats gebracht, en wordt de migratie van kiemen mogelijk gemaakt. Niet iedereen is zich bewust van deze essentiële regel van persoonlijke hygiëne.

Frequente seks

Frequente seks kan ook een blaasontsteking uitlokken - soms praten we over de “honeymoon cystitis” of de blaasontsteking van de huwelijksreis. Het slijmvlies kan geïrriteerd geraken door het herhaaldelijke contact. Bovendien geraken bacteriën dankzij de constante wrijving gemakkelijker in de urinebuis.

Onvoldoende verwijdering bacteriën

De normale urinestroom slaagt erin om de meeste bacteriën te verwijderen en voorkomt dat ze zich hechten aan het slijmvlies van de urinewegen.

Wanneer is onze urinestroom dan niet normaal?

  • Wanneer je niet genoeg water drinkt kan dit een verminderende urinestroom en een hoger geconcentreerde urine veroorzaken.
  • Het feit dat je urine “ophoudt” wanneer je de behoefte voelt om te urineren. Ook het onvolledig ledigen van de blaas zal stagnatie van de urine veroorzaken.

Een lagere weerstand

Lagere weerstand maakt ons vatbaarder voor een besmetting (bijvoorbeeld bij een verkoudheid).

Vrouwen van alle leeftijden zijn kwetsbaar

Wist je dat? Omdat de urinebuis bij vrouwen korter is, liggen de gevoelige plekken dichter bij elkaar (bij mannen is de urinebuis langer), wat de uitwisseling van bacteriën tussen de anus en de vagina vergemakkelijkt.

Meer weten over blaasontstekingen