Ga naar inhoud

Urineweginfecties

Een cystitis bij een gezonde niet-zwangere vrouw kan vanzelf overgaan².
Het is een aandoening waarmee vooral vrouwen te maken krijgen, zelfs 1 op de 2 zal het ooit krijgen⁴.

Risicofactoren

Risicofactoren³

Een belangrijke risicofactor is vaak een actief seksleven. Hierdoor wordt het slijmvlies namelijk geprikkeld en bacteriën kunnen mogelijk in de urinebuis belanden. Goede hygiëne na geslachtsverkeer is van belang om problemen te voorkomen. Te veel hygiëne is echter ook niet goed, want hierdoor kan de pH-waarde in je intieme streek uit balans raken. En dit kan een negatieve invloed hebben op de vaginale flora en ziektekiemen de vrije hand geven⁵.

Risicogroep: personen met diabetes

Risicogroep: personen met diabetes³

Bij verhoging van het bloedsuikergehalte scheiden de nieren suiker af in de urine. Dankzij de suikers kunnen bepaalde bacteriën zich vermenigvuldigen, en dit kan de kans op een infectie verhogen.

Risicogroep: menopauzale vrouwen

Risicogroep: postmenopauzale vrouwen³

Na de menopauze, vindt er atrofie van de slijmvliezen plaats, waardoor het risico op een urineweginfectie toeneemt. Na de menopauze produceren vrouwen minder vrouwelijke hormonen (oestrogeen). Dit leidt onder meer tot een verhoogde vatbaarheid van het vaginale slijmvlies voor bacteriële infecties en tot een verdunning van het slijmvlies in de urinebuis (urethra).

Meer weten over urineweginfecties

¹Costache RC, Novac B, Bardan TR, Agapie DN, Edu A. Urol Int 2019;102:468–475. Xyloglucan + Gelose Combination versus Placebo as Adjuvant Therapy to First-Line Antimicrobials for Uncomplicated Urinary Tract Infection in Adults.
²https://www.henw.org/artikelen/nhg-standaard-urineweginfecties-derde-herziening.
³Heytens S. Domus Medica. Richtlijn Cystitis bij de vrouw. herziening 2016.
⁴Wagenlehner M et al. 2018; 18(1): 107-117.
⁵Bono MJ et al. StatPearls 2017 Dec 12. Urinary Tract Infection.
*AF (Advanced formulation: verbeterde formule)